Tübitak’tan müthiş teknoloji, lazer güdüm dedektörü, ‘Füze gözü’ üretti.

Date:

Tübitak, yüksek teknoloji ürünü ve dünyada bir kaç ülkenin yapabildiği füzelerin lazer güdüm dedektörünü milli imkanlar ile yaptı.

Tübitak Lazer dedektörü, füze gözü olarak tabir edilen, parçayı yurt dışından ithal eden Türkiye’nin savunma sanayi teknolojilerinde, dışa bağımlığı her geçen gün biraz daha azalıyor. Türk savunma sanayimiz , koordineli ve entegre çalışmalar neticesinde, artık yurt dışına teknoloji ihraç eden bir ülke haline geldik. Türkiyenin ilk milli seyir füzesi SOM‘u üreten Tübitak, lazer dedektörlerini Cirit füzelerine entegre etmeyi başararak Türk ordusunun hizmetine sundu.

Som Füzesi

Tübitak, TAİ, Roketsan ve Aselsan, en kritik harp silahlarından olan, füze teknolojisinin önemli parçalarını milli imkanlar ile tasarlayıp üretiyor.

Lazer dedektörler, füze sistemlerinde füzenin hedefi bulma ve vurma noktasında en kilit ve kritik parçası Füze gözü, yurt dışındaki emsallerine göre daha üstün. Dört kadranlı dedektörler, yüksek hız, düşük parazit, dinamik çalışma aralığı, yüksek tepki ve hassas hedef bulma yetenekleri ile testlerden başarı ile geçti. Lazer göz Tübitak AR-GE mühendislerinin  üzerinde iki yıllık çalışması sonucu ortaya çıktı.

Termobarik Harp Başlıklı Cirit Füzesi

Tübitak ve Roketsan arasında imzalanan anlaşma kapsamında, geliştirilen lazer dedektörleri;

Roket ve füzelerin arayıcı başlıkta kullanılabilmesi ve tamamen yerli imkanlar ile üretilmesi hedeflenmişti. Roketsan, teknik ihtiyacları belirleyerek, Cirit füzesine monte ettiği lazer gözünü test aşamalarından geçirerek, projenin nihayete ermesine büyük katkı sağladı. Tübitak gibi bir araştırma kurumunun, savunma sanayi şirketleri ile işbirliğine örnek teşkil edecek bir çalışma yürütülmüştür. Türkiyenin, araştırma kurum ve kuruluşları, kamu, özel sektör kurum ve kuruluşları ile son yıllarda başlatmış olduğu, kalkınma hamlelerinde, lokomotif görevi üstlenen Milli savunma sanayi, sektörü bütün dünya tarafından, dikkat ve takdirle takip edilmektedir.

Milli füzemiz Cirit, termobarik harp başlığı ile rakiplerine fark attı.

Cirit Dünyanın En İyi Taktik Füzesi

LGFA AKINCI Lazer Güdümlü Cirit Füze Sistemi Dünyada İlk

Satha Satıha Atılan Orta Menzilli Mühimmat (SOM)

Milli Savunma Sanayi Kara Kuvvetleri Komutanlığı Modernizasyon Projeleri

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...