Milli Savunma Sanayi Kara Kuvvetleri Komutanlığı Modernizasyon Projeleri

Date:

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin  ihtiyaçları kapsamında, Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı‘nın teşvik ve gözetimi altında sürdürülen çalışmalar doğrultusunda, Milli Savunma Sanayinin, dünyanın en güçlü ülkeleri ile rekabet eder duruma gelmesi gibi çarpıcı bir sonuç ortaya çıkmıştır .

Bu kapsamda Kara Kuvvetleri Komutanlığı modernizasyon projelerinin tamamını Teknoformat okuyucuları için araştırdık.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın yurt içinde ve yurt dışında iştirak ettiği veya bizzat yönetip ve icra ettiği operasyonlar ile sağladığı büyük başarılar, bütün dünya tarafından dikkatle izlenmektedir. Dünya kamuoyunda artık, Turkish Military (Türk Askeri), Turkish Army (Türk Ordusu) Turkey Defence Industry (Türk Savunma Sanayi) denildiğinde, sayısal üstünlüğün ve cesaretin, yanı sıra kullandığı savaş teknolojileri akla geliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterleri arasında neler var ?

İnsansız sistemlermuharebe sahası yönetimi C4Ielektronik harp, zırhlı saldırı, personel taşıyıcı, taktik ve istikam araçları, füze sistemleriradar sistemleri, topcu bataryalarıkara/hava/deniz savunma sistemleri kısacası en son harp teknolojilerini bünyesinde barındırmaktadır.

Kara kuvvetleri envanterinde bulunan silah, harb sistemleri ve modernizasyon çalışmaları;

T129 ATAK Taarruz Helikopteri

Projesi ile K.K.K.lığının taarruz ve keşif platformu olarak;Yüksek irtifa, gece/gündüz ve kötü hava şartlarında görev yapabilecek, yüksek performanslı taarruz helikopteri ihtiyacı karşılanacaktır. Teslimat devam etmektedir.

T129 ATAK Taarruz Helikopteri

Milli imkanlar ile modern Tank üretimi Altay tankı

Yüksek hareket ve beka kabiliyetli, uzun menzilli ve etkili ateş-darbe gücüne sahip Altay tanklarının envantere alınmasıyla, ekonomik ve fizikî ömrünü dolduran bazı tanklarımızın envanterden çıkarılması ve geleceğe dönük uzun süreli platform ihtiyacının karşılanması mümkün olacaktır. Geliştirme süreci devam etmektedir.

Altay Tankı

Tank Modernizasyonu

ALTAY projesi gerçekleşinceye kadar; K.K.K.lığının ara nesil tank ihtiyacının karşılanması maksadıyla yürütülen Leopard 1 Tanklarının İyileştirilmesi, M60 A1 Tank Modernizasyonu ve Leopard 2A4 Tank Tedariki projelerinde teslimatlar tamamlanarak tanklar envantere alınmıştır.

leopard 2

Manevra birliklerine sürekli, etkin ve zamanında ateş desteği sağlamak maksadıyla, menzili, tahrip gücü, beka kabiliyeti yüksek, gelişmiş komuta kontrol sistemlerini üzerinde bulunduran T-155 Kundağı Motorlu FIRTINA Obüsü K.K.K.lığı tarafından geliştirilmiş ve seri imalatı devam etmektedir.

T-155 Fırtına obüsü

Mühimmat Aracı (POYRAZ)

FIRTINA Obüslerinin sahip oldukları üstün ateş gücünden kesintisiz faydalanabilmek için ihtiyaç duyulan mühimmatı yükleyebilecek mühimmat aracının yurt içinde üretilmesi maksadıyla K/M Obüsler İçin Mühimmat Aracı Poyraz geliştirilmiş, seri üretim devam etmektedir.

 

poyraz155 mm Uzun Menzilli Mühimmat

Fırtına ve Panter obüslerinin uzun menzilli mühimmat ihtiyacının karşılanması maksadıyla başlatılan 155 mm Uzun Menzilli Mühimmat Projesinin Tasarım ve Geliştirme Dönemi tamamlanmış, Seri Üretim Sözleşmesi kapsamında mühimmat tedariki yapılmaktadır.
155 mm mühimmat

 

K.K.K.lığı envanterindeki karadan karaya roket sistemleri

122 mm Çok Namlulu Roket Atar (ÇNRA), 302 mm Kasırga ÇNRA Sistemi ile 600 mm Yıldırım (J) Füze Sistemi başarılı bir şekilde kullanılmakta ve eğitim atışları yapılmaktadır. Bora (B) Füzesi Satıhtan satıha, Ayrıca, K+ projesi ile; Kasırga sisteminin güdümlü bir füze sistemine sahip olması için geliştirme ve üretim faaliyetleri devam etmektedir.

J-600T YILDIRIM Füzesi

Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR-A)

Projesi ile manevra birliklerine alçak irtifa hava savunma kabiliyeti kazandırılması amaçlanmıştır. Projede otonom ve çekili olmak üzere iki konfigürasyonda güdümlü füze sisteminin yurt içinde geliştirilerek tedarik edilmesi planlanmıştır. Bu kapsamda geliştirme dönemi faaliyetleri devam etmektedir.

Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR-O)

Projesi ile düşman hava tehdit vasıtalarının orta irtifada tesirsiz hale getirilmesi amaçlanmıştır. Projede ihtiyaç duyulan güdümlü füze sisteminin yurt içinde geliştirilerek tedarik edilmesi öngörülmüştür. Bu kapsamda; Alçak İrtifa Hava Savunma Füze sistemi ile aile bütünlüğü içerisinde olacak şekilde geliştirme dönemi faaliyetleri devam etmektedi

hisar füzesi

Cirit Füzesi

Envanterde mevcut Süper Kobra (AH 1W) ve tedarik edilecek ATAK helikopterlerinden atılmak üzere yurt içinde lazer güdümlü Cirit mühimmatı geliştirilmiştir. Mühimmatın atıldığı hava aracı, başka bir hava aracı veya yerden lazer ile hedef işaretlenmekte ve atış yapılabilmektedir.

Cirit Füzesi

 

Omtaş Anti tank Füzesi Mızrak.

Düşman zırhlı ve mekanize birliklerini orta menzil olarak belirlenen mesafede durdurmak, geciktirmek ve imha etmek maksadıyla millî imkânlarla geliştirilecek Orta Menzilli Modern Tanksavar (MIZRAK-O) füzesi için Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Roketsan arasında geliştirme sözleşmesi imzalanmıştır. Atak Projesi kapsamında tedarik edilecek taarruz helikopterlerinden atılmak üzere Uzun Menzilli Tanksavar (MIZRAK-U) füzesi geliştirilmektedir

OMTAS Anti-Tank Füzesi
İntikaller esnasında daha etkin bir koruma sağlanması ve el yapımı patlayıcı (EYP)/mayınların etkilerinin azaltılması maksadıyla temin edilen Mayına Karşı Kısmi Korumalı Araçlar (Kirpi) Mart 2011 tarihinden itibaren birliklerce kullanılmaya başlanmıştır
BMC Kirpi
Personelin mayın ve kinetik enerjili mühimmatın etkisinden korunması maksadıyla başlatılan Kapalı Tip Silah Kuleli Cobra Araçları tedarik edilmişti.
Otokar tekerlekli zırhlı araç
Dünyada sınıfının en geniş iç hacmine sahip olan, Ejder Yalçın 4×4 özellikle terör olaylarında askerimize yüksek koruma ve düşmana karşı belirgin bir üstünlük sağlamaktadır.
Ejder Yalçın 4x4 Zırhlı Muhabere Aracı
Keşif, gözetleme ve hedef tespit konularında, birliklerimizin modern sistem ve cihazlarla teçhiz edilme çalışmaları devam etmektedir. Kara Kuvvetlerine bağlı her birlik seviyesinde kullanılabilecek İnsansız Hava Araç (İHA)larının tedariki, yaygınlaştırılması ve geliştirilme çalışmalarına önem verilmektedir.
IHA ANKA-S

Koral Mobil Elektronik Harp Sistemi

Koral yerli imkanlar ile üretilen mobil elektronik harp sistemidir. Amacı düşman radarlarını kör etmek, aldatmak ve şaşırtmaktır.

Hudut birlikleri ile üs bölgelerinin keşif, gözetleme imkân ve kabiliyetlerini artırmak maksadıyla Termal Kameralar ve Keşif Gözetleme Sistemleri, birliklerin termal görüş imkânlarını artırmak maksadıyla Termal El Dürbünleri ve Termal Silah Dürbünleri, helikopter uçuş personelinin gece görüş imkân ve kabiliyetini artırmak maksadıyla Pilot Gece Görüş Gözlükleri tedarik edilerek kullanıma alınmıştır.
Aselsan Acar
Teknolojik gelişime paralel olarak envantere alınan Taktik Saha Muhabere Sistemleri ile Kara Kuvvetleri birliklerinin “taktik” seviyede güvenli, otomatik, sayısal muhabere ortamında muhabere yapması sağlanmaktadır
Millî hedef tespit sistemlerinden elde edilen bilgilerin millî komuta kontrol sistemleri ile analiz edilerek, silah ve komuta kontrol birimlerinin yönetimi ve maliyet-etkin hedef silah eşlemesi yapılması kapsamında; geliştirilen Hava Savunma Erken İkaz ve Komuta Kontrol Sistemi ile Ateş Destek Otomasyon projeleriyle önemli yetenekler kazanılmıştır.
Nehir geçiş harekatında; karşı kıyının düzenlenmesi, engellerden geçit açılması ve engellerin kaldırılması için zırh koruması sağlayan ve amfibi özelliği olan Amfibi Zırhlı Muharebe İstihkâm İş Makineleri (KUNDUZ) envantere alınmıştır.

Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsü Samur

Birliklere muharebe sahasında karşılaştıkları sulu açıklıklardan karşı sahile geçmek maksadıyla geliştirilen Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsü (SAMUR) kullanıma alınmıştır.

K.K.K.lığı personelini KBRN harp maddelerine karşı korumak ve bu harp maddeleri ile kirletilmiş ortamda harekât etkinliğinin devamını sağlamak maksadıyla sistemler tedarik edilmektedir
KBRN Yetenekleri

Modern Piyade Tüfeği

7.62×51 mm çapında, 600 metre etkili menzili sahip, optik ve aksesuarın takılabildiği modüler yapıda, mekanizmanın barut gazından kirlenmesini önleyen kısa çarpmalı, gaz piston hareketli, döner başlı kilitlemeli mekanizma sistemine sahip, her türlü hava ve arazi şartlarında etkili olarak kullanılabilen yeni nesil bir silahın geliştirilmesi maksadıyla üretilen Modern Piyade Tüfeği (MPT-76) yurtiçinde geliştirilmiştir. Seri üretim çalışmaları devam etmektedir.
MPT-76 Sarsılmaz

Modern Makineli Tüfek

Modern Piyade Tüfeği ile aile bütünlüğü sağlayacak, Modern Makineli Tüfek geliştirme faaliyeti devam etmektedir.

Makineli Tüfek

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...